Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Αναστασιάδης- Έρογλου θέλουν να τελειώνουν με το Κυπριακό- Διαβάστε την Κοινή Διακήρυξη

Αναστασιάδης- Έρογλου θέλουν να τελειώνουν με το Κυπριακό- Διαβάστε την Κοινή Διακήρυξη

Το κείμενο αποτελείται από επτά σημεία, αντί οκτώ, όπως ήταν το αρχικό προσχέδιο που κυκλοφόρησε...
Εν μέσω ισχυρών διεθνών παρεμβάσεων πραγματοποιήθκε το πρωί της Τρίτης, στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, η πρώτη συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, για να επικυρωθεί το κοινό ανακοινωθέν- νέο "σχέδιο Ανάν".
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία της εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάτενχάιμ, η οποία στο τέλος της συνάντησης ανέγνωσε την κοινή διακήρυξη. 
Μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, οι δύο ηγέτες επανήλθαν στο κτίριο, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδοχική τους αναχώρηση.
Η Λίζα Μπάτενχάιμ δήλωσε σε αναφορά εκτός κειμένου ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα η συνάντηση των διαπραγματευτών.
Η Κοινή Διακήρυξη
Νωρίτερα κυκλοφόρησε και το επίσημο κείμενο της Κοινής Διακήρυξηςμεταξύ των δύο ηγετών. Το κείμενο αποτελείται από επτά σημεία, αντί οκτώ, όπως ήταν το αρχικό προσχέδιο που κυκλοφόρησε.
Επίσης σε αυτό - στο σημείο 3 - γίνεται αναφορά σε «συνιστώσες πολιτείες», αντί σε «συνιστώσα κρατίδια», όπως αναφερόταν στο προσχέδιο.
Αναστασιάδης: Απαιτείται το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών
Η σημερινή κοινή δήλωση θέτει το πλαίσιο για τις βασικές αρχές λύσης στο Κυπριακό, επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, με την οποία ξεκίνησε νέα φάση συνομιλιών για συνολική λύση του προβλήματος.
«Αυτό που απαιτείται είναι το όραμα και η αποφασιστικότητα των ηγετών, αλλά και του λαού της Κύπρου, να εργαστούν ώστε από τη μια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ τους και ταυτόχρονα να πετύχουμε μία λύση που δεν θα αφήνει νικητές και ηττημένους», υπογράμμισε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σημερινή μέρα θα αποτελέσει την απαρχή για να τεθεί τέρμα σε μια ανεπιθύμητη και απαράδεκτη κατάσταση που κρατά διαιρεμένη την Κύπρο και τον λαό της για περισσότερα από σαράντα χρόνια.
Η επιθυμία των ηγετών και των δύο κοινοτήτων, ανέφερε, είναι μέσα σε ένα κλίμα αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανόησης, «να καταλήξουμε σε μία λύση που θα τερματίζει οριστικά την σημερινή απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ζήσουμε σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών, θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνύπαρξη και προκοπή».
Ο Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης επισήμανε ότι η λύση θα βασίζεται στις συμφωνίες κορυφής και τη σωρεία αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ, προκειμένου «η Κυπριακή Δημοκρατία να μετεξελιχθεί σε ένα ομόσπονδο, δικοινοτικό, διζωνικό κράτος με πολιτική ισότητα».
Αύριο βράδυ ο Κύπριος Πρόεδρος θα δώσει συνέντευξη Τύπου.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ξεκίνησαν σε ειλικρινές κλίμα. Πρόσθεσε ότι με το κοινό ανακοινωθέν δεν δίνεται η λύση, αλλά αυτή θα εξερευθεί στο τραπέζι των συνομιλιών. Σημείωσε ότι με το κείμενο αυτό υπάρχει εγγύηση ότι καμιά πλευρά δεν θα μπορεί μονομερώς να αλλάξει τη νέα τάξη πραγμάτων που θα δημιουργηθεί.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει το μέλλον του Βαρωσιού (περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου) και ότι «θα απαντήσει με τη δική της πρόταση σε ενδεχόμενη πρόταση της ελληνοκυπριακής πλευράς». Επίσης, είπε ότι πριν από λίγο καιρό ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Λευκωσία ενημέρωσε τον ίδιο για τη μεγάλη κοινή στρατιωτική άσκηση Ισραήλ- Κύπρου.
«Το Ισραήλ πραγματοποίησε στο παρελθόν παρόμοιες ασκήσεις και με την Τουρκία», πρόσθεσε κ. Έρογλου.
Υπενθυμίζεται ότι σαν σήμερα, πριν από 55 χρόνια στη Ζυρίχη, οι τότε πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας Κωνσταντίνος Καραμανλής και Ατνάν Μεντερές είχαν μονογραφήσει τη Συμφωνία για τη σύσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Εκτός ο Ντάουνερ
Όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος» από νωρίς το πρωί είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή του παλαιού αεροδρομίου (σήμερα τελεί υπό την προστασία του ΟΗΕ) δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και άλλες χώρες.
Πρώτος προσήλθε στις 11:30 ο Ντερβίς Έρογλου, ενώ πέντε λεπτά αργότερα έφτασε και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με έξι συνεργάτες του.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκπροσωπούνται από την ειδική σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντενχαϊμ.
Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», πληροφορίες θέλουν τον ΟΗΕ να ανακοινώνει το απόγευμα και επίσημα την αποχώρηση του Αλεξάντερ Ντάουνερ από τη θέση του ειδικού απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό.
ΠΗΓΗ  ΕΠΙΚΑΙΡΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου